512-292-1060 Call Now Get FREE Estimate Now
on Your Smartphone

Tag: quiz

Driving Test Practice 2 (Intermediate)

This quiz is designed to help you pass the Texas state driving exam. Take the test as many times as you want, and find explanations to your answers after the quiz.

Answer and explanations

How’d you do? Whether or not you passed with flying colors, it’s helpful to know WHY something is the way that it is. Here are the answers for this quiz:

1. At night, you should turn your high beam lights to low beam when…

Correct answer: All of the above

Explanation: High beams can reflect on precipitation in the air and make driving even more difficult. They also can have a blinding effect on other drivers, so it’s best to turn your high beams off whenever you are approaching another driver – both from in front and behind.

2. Areas of the road you cannot see in your mirrors are called _________.

Correct answer: Blind spots

Explanation: These spots are not visible unless you turn your head to look in that direction. Newer cars have detection for blind spots that make them less dangerous.

3. When a vehicle’s tires leave contact with the road and rise on top of water, it is called ___________.

Correct answer: Hydroplaning

Explanation: Hydroplaning is when you lose control of the vehicle because the tires are not gripping the ground. This is most common in the first 30 minutes of rainfall. Though it is not called a “water scoot,” your car is basically scooting on water. Drifting is different in that the tires maintain contact and traction, but the centrifugal motion allows the car to pull to the side, going a different direction than the tires.

4. In Texas, you must have your lights on a half-hour after sunset until….

Correct answer: A half-hour before sunrise.

Explanation: Usually, this time is somewhat bright outside and the streets and other cars are visible even before the sun breaks over the horizon. It’s worth mentioning that keeping your lights on all day can further prevent accidents, but it is not the law, as in this case.

5. It is illegal to park within 15 feet of ___________.

Correct answer: A fire hydrant

Explanation: Fire trucks need to have access to a fire hydrant in an emergency. They cannot use their hose to put out flames without it. If your car is in the way, it is preventing firefighters from doing their jobs in a timely manner. In fires, every second counts. It is not illegal to park near houses or mailboxes, though the postal service may leave you a note to park elsewhere so they can reach the mailbox.

6. Before changing lanes, you should…

Correct answer: Check your mirrors and look over your right shoulder to the rear

Explanation: While you should be looking all around you for other vehicles, physically turning in all these directions is dangerous. Mirrors make it easy to see what’s happening around you. And, of course, there’s your blind spot, where you’ll have to turn around slightly to check.

7. Following too close behind a vehicle is known as ___________.

Correct answer: Tailgating

Explanation: Tailgating is dangerous, but highly common on the road. Be sure to keep your distance with the car in front of you, to give you enough stopping time should that vehicle slam on the brakes.

8. A broken yellow line allows you to…

Correct answer: Cross over into the opposing lane to pass a vehicle, if it is safe

Explanation: Sometimes, cars in front of you may be going under the speed limit and holding up traffic. A broken-yellow line allows you to pass them on the left if no one is coming toward you. This can be dangerous. Be sure you can see far enough ahead of you to make sure you have time to pass.

9. When approaching a flashing yellow light you should…

Correct answer: Slow down and approach with caution

Explanation: A flashing yellow light usually means there is other traffic or pedestrians you may have to slow down for. Even though they shouldn’t cause you to stop, being unwary could cause you to get in an accident.

10. On a roadway with 3+ lanes, which lane offers the smoothest flow of traffic?

Correct answer: The middle lane

Explanation: The right lane is dangerous because people are speeding up and slowing down for getting on and off the freeway. The left lane is the fast lane, and often has people going in and out passing others. The middle is usually more constant and steady.

Answer and explanations

How’d you do? Whether or not you passed with flying colors, it’s helpful to know WHY something is the way that it is. Here are the answers for this quiz:

1. Which occupants of the vehicle need to be wearing proper seatbelts and safety restraints while the car is in motion?

Correct answer: The driver and all passengers

Explanation: While you may not be fined, as the driver, for passengers over 18 who aren’t buckled in the car, they can be ticketed for not buckling up. As the driver, you are responsible for your own seatbelt and those of kids in the car. But it’s always good to remind your passengers to buckle up in any case.

2. If a tire blows out, you should …

Correct answer: Keep the vehicle moving straight

Explanation: You have less control over the car when a tire blows out, so try to keep the vehicle as steady as possible. Don’t jerk the car to another direction or slam on the brakes. Slow down gradually, and when you do, slowly move to a safe spot on the side of the road where you can put on your spare tire or call for help.

3. Under Texas law, you may not park…

Correct answer: In any of the above

Explanation: Sidewalk and crosswalk paths are protected because vehicles are deadly to pedestrians. All of these instances provide a safe path where they can cross without unexpectedly getting in the way of traffic. You may not park in an intersection because it would interrupt the flow of traffic.

4. If you approach an intersection with no signs or traffic lights, you must…

Correct answer: Yield to vehicles on the right

Explanation: An intersection without signs or traffic lights can be dangerous. Slow to a stop and move after the person to your right.

5. In Texas, the speed limit in urban districts is ____ unless otherwise marked.

Correct answer: 30 mph

Explanation: If you can’t find a speed limit, staying under 30 mph is legal.

6. In Texas, if you intend to turn, you must turn on your signal at least _____ feet ahead of the turn.

Correct answer: 100

Explanation: A hundred feet is plenty of time for drivers around you to be aware of where you want to go. In an urban setting, if you put your blinker on too early, you’ll probably pass several turn-ins where other drivers might assume you’re going to turn. If you need a visual of what 100 feet looks like, here’s the slip ‘n’ slide equivalent.

7. When you approach a railroad crossing that a train is approaching, you must stop at least ____ feet from the tracks.

Correct answer: 15-50

Explanation: Trains do not have the ability to stop quickly, and are often going faster than you think. When the crossing arms go down, come to a stop a safe distance away. Allow yourself space in case of an accident that might push you into an oncoming train.

 

8. What is the legal limit for blood alcohol content (BAC)?

Correct answer: .08%

Explanation: Drunk and buzzed driving is extremely dangerous, as you’ve probably heard. That’s because your senses are distorted and your reaction time is much shorter. Never drive if you feel buzzed. If you’re unsure, get a ride home just in case.

9. If you are on a multi-lane highway, you should use what lane for passing?

Correct answer: The left or middle lane

Explanation: The left lane is intended for passing, though the middle lane works for passing cars on the far right lane.

10. To avoid a head-on collision, you should…

Correct answer: Steer right toward the shoulder or curb

Explanation: Steering toward the left could seem like a good idea if the vehicle appears to be coming at you. However, the car could correct at the last minute, in which case a crash would be unavoidable. Do not keep going straight. Your chances of a head-on collision are greater, which often result in a fatality. If you steer right, even if you have to drive off the road, it’s better than being in a head-on collision.

Taking the driving test is stressful. We’re here to help.

Driving Test Practice 1 (Easy)

This quiz is designed to help you pass the Texas state driving exam. Take the test as many times as you want, and find explanations to your answers after the quiz.

Call Us

512-292-1060