512-292-1060 Call Now Get FREE Estimate Now
on Your Smartphone

Answer and explanations

How’d you do? Whether or not you passed with flying colors, it’s helpful to know WHY something is the way that it is. Here are the answers for this quiz:

1. Which occupants of the vehicle need to be wearing proper seatbelts and safety restraints while the car is in motion?

Correct answer: The driver and all passengers

Explanation: While you may not be fined, as the driver, for passengers over 18 who aren’t buckled in the car, they can be ticketed for not buckling up. As the driver, you are responsible for your own seatbelt and those of kids in the car. But it’s always good to remind your passengers to buckle up in any case.

2. If a tire blows out, you should …

Correct answer: Keep the vehicle moving straight

Explanation: You have less control over the car when a tire blows out, so try to keep the vehicle as steady as possible. Don’t jerk the car to another direction or slam on the brakes. Slow down gradually, and when you do, slowly move to a safe spot on the side of the road where you can put on your spare tire or call for help.

3. Under Texas law, you may not park…

Correct answer: In any of the above

Explanation: Sidewalk and crosswalk paths are protected because vehicles are deadly to pedestrians. All of these instances provide a safe path where they can cross without unexpectedly getting in the way of traffic. You may not park in an intersection because it would interrupt the flow of traffic.

4. If you approach an intersection with no signs or traffic lights, you must…

Correct answer: Yield to vehicles on the right

Explanation: An intersection without signs or traffic lights can be dangerous. Slow to a stop and move after the person to your right.

5. In Texas, the speed limit in urban districts is ____ unless otherwise marked.

Correct answer: 30 mph

Explanation: If you can’t find a speed limit, staying under 30 mph is legal.

6. In Texas, if you intend to turn, you must turn on your signal at least _____ feet ahead of the turn.

Correct answer: 100

Explanation: A hundred feet is plenty of time for drivers around you to be aware of where you want to go. In an urban setting, if you put your blinker on too early, you’ll probably pass several turn-ins where other drivers might assume you’re going to turn. If you need a visual of what 100 feet looks like, here’s the slip ‘n’ slide equivalent.

7. When you approach a railroad crossing that a train is approaching, you must stop at least ____ feet from the tracks.

Correct answer: 15-50

Explanation: Trains do not have the ability to stop quickly, and are often going faster than you think. When the crossing arms go down, come to a stop a safe distance away. Allow yourself space in case of an accident that might push you into an oncoming train.

 

8. What is the legal limit for blood alcohol content (BAC)?

Correct answer: .08%

Explanation: Drunk and buzzed driving is extremely dangerous, as you’ve probably heard. That’s because your senses are distorted and your reaction time is much shorter. Never drive if you feel buzzed. If you’re unsure, get a ride home just in case.

9. If you are on a multi-lane highway, you should use what lane for passing?

Correct answer: The left or middle lane

Explanation: The left lane is intended for passing, though the middle lane works for passing cars on the far right lane.

10. To avoid a head-on collision, you should…

Correct answer: Steer right toward the shoulder or curb

Explanation: Steering toward the left could seem like a good idea if the vehicle appears to be coming at you. However, the car could correct at the last minute, in which case a crash would be unavoidable. Do not keep going straight. Your chances of a head-on collision are greater, which often result in a fatality. If you steer right, even if you have to drive off the road, it’s better than being in a head-on collision.

Call Us

512-292-1060